Anlæggelse af køkkenhaver

Kooperativet, Ixkoq’a, består af ni kvinder, som står for etablering af køkkenhaver. Projektet har til formål at forbedre ernæringstilstanden og styrke familiernes indtægtsgrundlag gennem salg af overskydende grøntsager. Køkkenhaveprojektet er blevet udbygget med både hønsehold og fåreavl.

Det er også her at noget af den økologiske gødning, som kvinderne fra kvindekooperativet ”Vida y Esperanza” fremstiller, bliver brugt.
Haverne dyrkes efter økologiske principper uden kemi og med samplantning. Hver deltager beslutter selv, hvad der skal plantes og hvornår. Grøntsagerne udgør en vigtig del af familiens kost, ligesom en andel af grøntsagerne sælges videre eller byttes kvinderne imellem.

Juana Bocel

Juana Bocel er repræsentant for kooperativet, Ixkoq’a. I hendes køkkenhave er der både frugttræer, medicinalplanter, krydderurter og mange forskellige grøntsager. Juana sår og høster året rundt. Afgrøderne rykkes rundt i køkkenhaven og samplantes, så høsten optimeres.

.

Doña Cruz og Aura

I køkkenhaven er der blandt andet medicinalplanter, som familien bruger til at afhjælpe sygdomme i familien. En del af medicinalplanterne sælges også. Med køkkenhaven har familien nu mulighed for at spise flere grøntsager
og mindre forarbejdede fødevarer

María Antonieta Quino

Det er en stor hjælp for mig og min familie at jeg kan høste friske grøntsager i min køkkenhave. Førhen blev jeg nødt til at købe på markedet og det er svært at have råd til med de stigende priser. Men nu har jeg det lige ved i hånden i min køkkenhave, f.eks. chipillin (urt), bønner og græskar.

Santa Bocel
I Santas køkkenhave er der stor variation af grøntsager og frugttræer.

María Bixcul

Gloria Estela Bixcul

Maria Bocel

Støt kooperativer i Guatemala